Opatrovateľská služba v meste Prešov

21.08.2013 Prešov

Prešov, 20.8.2013 - Ku Goetheho známym citátom patrí aj ten, ktorý hovorí, že krásni mladí ľudia sú hračkou prírody, ale krásni starí ľudia sú umelecké diela. K napĺňaniu tejto myšlienky prispieva aj mesto Prešov poskytovaním opatrovateľskej služby, ktorá pomohla už mnohým rodinám so seniormi.

V rodinách, v ktorých sa deti chcú dôstojne postarať o svojich rodičov a aspoň z časti im vrátiť to, čo sa im od nich útleho detstva dostávalo, sa téma opatrovateľskej služby, vzhľadom na náročnosť tejto doby, skloňuje čoraz častejšie. Nie každý však vie, že takúto službu, založenú na dôvernom a priateľskom vzťahu, ktorej cieľom je uľahčiť a spríjemniť každý bežný deň, zabezpečuje aj mesto Prešov. „Hovorí sa, že veľkosť spoločnosti sa posudzuje podľa toho, ako sa dokáže postarať o tých slabších a aj táto služba je jedným z článkom pomoci, úcty a vďaky tým, ktorí to naozaj potrebujú,“ povedal k problematike opatrovateľskej služby primátor Pavel Hagyari.
Opatrovateľská služba je moderná sociálna služba poskytovaná v zmysle § 41 zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov a je poskytovaná fyzickej osobe, ktorá ma nepriaznivý zdravotný stav, s cieľom zabrániť vzniku krízovej sociálnej situácie a zabezpečiť pre klienta základné životné potreby v domácom prirodzenom prostredí. Sociálna služba tak zabezpečuje kvalitnú opatrovateľskú službu v domácom prostredí klienta a zároveň zabezpečuje pokojné prežívanie jesene života v domácom prostredí bez obáv z opustenia, samoty a kontaktu s prirodzeným prostredím. Zámerom poskytovania služby je prispievať k vytváraniu pokojnej atmosféry v rodine klienta a zabezpečiť individuálne potreby podľa jeho požiadaviek. Služba sa poskytuje nielen občanom v pokročilom veku, ktorí sú odkázaní na pomoc inej osoby a zo zdravotných dôvodov si nedokážu zabezpečiť základné životné potreby samostatne, ale aj ľuďom, ktorí sa v dôsledku choroby dostali do ťažko zvládnuteľných životných situácií.
Pri poskytovaní služby sa zabezpečujú nevyhnutné životné potreby občana a poskytujú sa sebaobslužné úkony (bežné úkony osobnej hygieny, donáška obeda, dohľad a pod.), nevyhnutné práce v domácnosti (upratovanie, varenie, pranie, žehlenie a pod.) a zabezpečuje sa kontakt so spoločenským prostredím (vybavovanie úradných záležitostí, návšteva lekára, prechádzky, sprievod na kultúrne podujatia a sprievod pri využívaní rôznych druhov služieb). Podmienkou je žiadosť o uzatvorenie zmluvy o poskytovaní sociálnej služby, trvalý pobyt v meste Prešov a právoplatné rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu - opatrovateľskú službu.
Opatrovateľská služba je v súčasnosti poskytovaná 107 občanom mesta Prešov, z toho 18 prijímateľom sa služba poskytuje v čase po 16.00 h, službu zabezpečuje 60 opatrovateliek. U jedného prijímateľa spravidla vykonávajú službu dve opatrovateľky, ktoré sa v pravidelných cykloch menia. Služba sa poskytuje v pracovné dni v čase od 7.00 h do 19.00 h za úhradu.
Bližšie informácie o sociálnej službe - opatrovateľskej službe môžete získať na:
- www.presov.sk
- www.socialnypresov.sk
- Kancelária sociálneho poradenstva Mestského úradu v Prešove
- Kancelária prvého kontaktu Mestského úradu v Prešove
- Mestský úrad, sekcia služieb občanom, oddelenie sociálnych služieb: 051/3100 525.

(vkg)
 

Vyberte región